diumenge, 27 de novembre del 2022

HEM GAUDIT D'UN GRAN CAP DE SETMANA!!

Gràcies per venir! 

Unes activitats magnífiques i amb la vostra companyia ens ho hem passat molt bé. 


DIVENDRES 18 DE NOVEMBRE, SALA FONTOVA

CONEIXEM LA RECEPTA DEL VI DE NOUS

Una agradable xerrada a càrrec de l'Ernest de La Sobirana Cooperativa de Santa Coloma de Farners acompanyada de tast del vi de nous que fan els de Mas Llunes de Garriguella, i el vi de nous de la Sobirana. 

La Montse Molla  que era present a la taula va presentar-nos a la Carme, la seva veina que ens va explicar la seva  recepta, la versió calongina del vi de nous. Curiosament les petites diferències eren amb el número de nous per litre de vi, el tipus de vi, el sucre afegit i si el posàven a sol i serena o no...

L'Ernest ens va explicar molt bé com va començar el projecte de la Sobirana amb els seus socis i amics i nosaltres varem poder fer un tast dels vins de nous i també del Tronjó el Penjat, que també ens va explicar a tots la senzilla i sorprenent recepta. 

Petit reportatge fotogràfic...





A la taula tot preparat per anar explicant i compartint les receptes





La Carme de Calonge ens va explicar la seva recepta amb vi Jaqué de Calonge i nou nous per litre...


L'Ernest de la Sobirana Cooperativa de Santa Coloma de Farners ens va explicar el projecte que han començat amb el vi de nous i els diferents licors: el Penjat ( un licor de taronja penjada)  i la Penjada una ratafia amb una recepta especial: elaborada amb vi aromatitzat seguint el métode tradicional del tronjó.











El licor de taronja penjada...genial, senzill, boníssim!




Les ampolles de La Penjada i El Penjat












DISSABTE 19 DE NOVEMBRE DE 2022

EXCURSIÓ PER LES VINYES DE LA CONCA DEL TINAR

"ERES, POUS, SAFAREIGS, BARRAQUES DE VINYA I TINELLS"



A les 9.30h  ens vàrem trobar al Paratge de Volvos i per fer un senzill recorregut de 7 km per les vinyes de la Conca del Tinar i anar a conèixer diferents elements patrimonials presents en aquest bonic paisatge...







Paratge de la Conca del Tinar al fons la Torre LLoreta, tindrem molt bon dia!



El molí al Mas Sagal, al costat de la Riera del Tinar



la Barraca de vinya d'en Cargol






Vinyes de Volvos del Mas Molla, al fons el mar i el Puig del Ronquillo, el Puig Palet i la Serra dels Vilars



Atents a les explicacions de la Montse








Barraca de vinya del Mas Gil, celler Clos d'Agon amb sistema de plantació de ceps i varietats de la DO Empordà. Aquesta barraca és la imatge a les etiquetes d'alguns dels vins d'aquest celler




Tradicional barraca de vinya de Can Ton on l'Antoni Esteve ens va explicar els usos tradicionals, les característiques arquitectòniques i vàrem poder veure la cisterna al terra del seu interior on es recull l'aigua  de pluja i després es posava amb galledes en aquest petit tinell on es preparava el brou Bordelès...




ERA DEL MAS FEDERAL, CAL FEDERAL

UNA MICA D'HISTÒRIA DE LA MASIA DE CAL  FEDERAL 

Us comparteixo aquest escrit on el seu propietari actual, el calongí Pere Vidal ens explica quatre coses que  ens ajuden a conèixer una mica d' història sobre aquest mas i la seva era.



Lera pertany a lanomenada popularment Masia de Cal Federal.

Encara que històricament i registralment és el Mas Albertí del Colomer, igual que el paratge el Colomer” on es troba situada.

El nom de Cal Federal pot provenir dalguns antics propietaris o masovers.

És segur que el nom ja hi era i shavia popularitzat quan varen arribar-hi els darrers aparcers, provinents del Mas den Font de Calonge; en Josep Massich - que feia de transportista (carreter) entre Catalunya i França-, i en Plàcido, i el seu fill, en Lluis Massich, que se’n responsabilitzaren entre 1915 i 1951, cuidant les 23 vessanes de conreu.

Podria esser degut a que hi va néixer, que a Lluis Massich, molt reconegut pel seu nom i també per esser molt bon barber, bon pagès i caçador, i millor persona, molts lanomenaven en Lluís de Cal Federal.

El que sí és segur és el parentiu pròxim que hi havia entre els Massich i els propietaris de les dues masies: Cal Federal i Mas Oliver.

Del Mas Federal es té constància que Miquel Oliver Morbey el va adquirir per retroventa a Pere Roselló Margarit a principis de lany 1800, i que el seu fill, Pere Oliver Pallimonjo el va enregistrar, en va restaurar la masia que estava mig enrunada i la va fer cultivar per aparceria, així ho continuarà la seva filla, Maria Jacinta Oliver Palli (la Sra. Cinteta) i la filla daquesta, Josepa Sardó Oliver fins que en marxen els Massich, i el Mas Federal s’ incorpora a la resta de camps dels Mas Oliver per assolir una explotació directa agrícola-ramadera més rentable sota la direcció dAlfons Vidal (marit de Josepa Sardó).

En el Mas es va instal·lar una petita granja de porcs, i un magatzem de maquinaria i de cereals a granel.

A la terra dels voltants de la masia, dínfima qualitat, s`hi plantaven vinyes fins que es va permetre la seva urbanització.

La Era es va fer servir fins a èpoques recents per desgranar principalment cereals i lleguminoses (faves, cigrons, mongetes seques, etc.), i sen servien masovers, propietaris, i alguns pagesos de Calonge, fins a laparició de la maquinaria adient.

Pere Vidal Sardó. Novembre 2022





LERA DE BATRE DE CAL FEDERAL

Les ERES son uns espais arrodonits o quadrats de terreny planer de terra dura, als primers temps, i en els darrers algunes empedrades o enrajolades (com el de Can Federal), on shi batien els cereals portats en garbes des dels camps després de segar, per separa els grans de la palla. Solien ser propers a les masies per emmagatzemar els cereals nets, i la palla que s’apilava entorn dun pal formant els pallers, o en dos o tres pals, formant les palleres.

Leina per fer aquesta feina de batre solia ser el trill, trilladora o batedora que segons la regió podia esser una taula rectangular de fusta on shi havien clavat varies filades de resquills tallats de pedra o una pedra granítica o dura, amb trossos dacer en una de les cares. En altres regions es feia amb un corró cilíndric amb estries que estirats per les besties rodaven sobre les garbes. Eren conduits pels pagesos amb una corda i un fuet, sovint drets sobra la fusta. Fent cercles sobre la collita estesa a lera, es separava la llavor de la resta. Abans densacar la llavor, encara es netejava mitjançant algun sistema de ventat o amb garbells.

Pere Vidal Sardó. Novembre 2022


Moltes gràcies Pere per les teves explicacions ! 

Ja sortim per la pineda de Cal Federal i anem cap al Mas Ponsjoan






Ja som al mas Ponsjoan i aquí escoltarem atentament la 
Llegenda de la Goja del pou del Mas Ponsjoan

Qui la vulgui escoltar la teniu en aquest enllaç:



També la teniu escrita a la web del Mas Ponsjoan



Tots escoltant atentament la meravellosa llegenda explicada per la Joana i que la goja misteriosament no ens va deixar acabar d'escoltar-la. Coses de les gojes!! 





Ja ens dirigim cap al pont de la Riera del Tinar i anirem al Mas Rotllant de les Roques
Ens reben en Víctor Pou i en Roger Pou que ens conviden a entrar i ens expliquen moltes històries d'aquest bonic mas i dels seus jardins.  Anirem a conèixer els seus safareigs...
Amb en Víctor Pou "fem safareig" al safareig

Els magnífics jardins amb el colomar...






Jardins del Mas Rotllant de les Roques sobre la Riera del Tinar, a l'esquerra hi veiem la gruta...






Façana del Mas Rotllant de les Roques





El safareig del Mas Rotllant de les Roques




En Víctor Pou explicant-nos moltes coses del Mas Rotllant de les Roques o Can Pou















Bonic safareig de Can Pou 






Seguim el nostre recorregut pel Carrer Camp de la Llebre i veurem un barri agrícola calongí amb els seus horts i pous...Passem per Can Ton on veiem al seu davant el bonic pou de Can Ton






Can Ton de Calonge al carrer del Camp de la Llebre






Pou i safareig de l' hort de Can Ton






I ara sortint pel Camí Ral ens acostem al Mas Molla on ens espera en Lluís i aquesta vegada visitarem els safareigs i pous, la torre del dipòsit d'aigua i l'era del Mas Molla. 


Ceps ben acolorits a l'entrada de Mas Molla




Safareigs de la pineda de Mas Molla
















Torre del dipòsit d'aigua del Mas Molla






Era del Mas Molla i safareigs a la riera del Tinar










I ara cap a la Torre LLoreta
Aquesta vegada l'Agustí i l'Esperança ens reben i ens expliquen coses referents a la Torre Lloreta, al pou, al safareig i les restes d' un antic molí fariner...
Moltes gràcies !!


Panorama de la Torre Lloreta que avui és una magnífica casa de turisme rural....

Masía de alquiler en la Costa Brava - Torre Lloreta



Pou de l´hort de la Torre Lloreta






Ja ens queda molt poc i es fa tard ! 
Travessant per un corriol entre vinyes ja ens acostem al punt final del recorregut. 
Arribarem a l' Era de Cal Moreu, casa de pagès del Barri de Puigtavell de Calonge on hi trobarem tots els elements que ens interessen avui: l' era, el pou, el safareig, l'hort, el celler, la tina ...i una gran família que ens acull a casa seva i ens prepara un gran final de recorregut. 


Vinyes sobre la Torre Lloreta, al fons la Serralada del Jonc






Era de Cal Moreu 




Pou, safareig i hort de Cal Moreu






Mentres contemplem l'hort i el pou de Cal Moreu a dins de la cuina el nostre gran equip ens prepara un gran final d'excursió...

Que no ens falti el nostre pa amb vi i sucre, l'all i oli d'en Vicenç, els vins de Cal Moreu, de Can Ton, de Mas Radó, de Mas Molla, confitures i el codonyat de la Dolors. 

Gràcies a totes les nostres col.laboradores que cada any ens permeten recuperar-nos ràpidament d'haver fet un recorregut tant exigent!!


La Maria Teresa preparant el pa amb vi i sucre amb el porró








La Paquita a la seva cuina amb la Maria de Can Ton...
l'allioli d'en Vicenç...espectacular!!




La Dolors i el seu codonyat...brutal !!





La taula parada a l'Era de Cal Moreu. 
No hi falta res!!
Allioli, confitures, vins de pagès, pa amb vi i sucre...

No quedarà res!!


















DISSABTE 19 DE NOVEMBRE DE 2022

CAPVESPRE DE LES VARIETATS SINGULARS CALONGINES


TARDA : MAS PONSJOAN 

"DESCOBERTA DELS PECATS DEL MAS PONSJOAN"

A la tarda després d'haver arribat del mercat de Sant Feliu de Guíxols ens espera en Manel que ens introduirà a fer  molts i molts pecats!

I nosaltres pecarem tot el que puguem . 
Serem els grans privilegiats de tastar els vins del Mas Ponsjoan amb unes varietats úniques, privilegi de gaudir d'un tast de quatre vins fets a Calonge de forma tradicional i amb raïms únics al món. 

En Manel ens explica els vins que tastarem i comencem a fer pecats un darrere l'altre!!




Una bonica tarda al Mas Ponsjoan, serà una magnífica tarda i ens convida per a pecar plegats!!




Àmplia i espectacular panoràmica de la tarda de tardor al Mas Ponsjoan i la seva horta...




Comencem el recital de pecats!!








PECAT SINGULAR 
Varietats de raïm: 
Abeller, Roig de la Costa i Negre d'en Caïm






PEQUEM PLEGATS
Varietats de raïm: 
Malvasia, Xarel·lo, Mollí i Garnatxa blanca.











PEQUEM 
Varietats de raïm: 
Jaqué, Ull de llebre i Monastrell










PECAT SUBLIM 
Varietat de raïm: 
100% Jaqué





TOTHOM PECANT!!









El dimoni Manel que ens ha fet pecar plegats!
Ara toca anar diumenge a confesar-nos!!






Gràcies gent del Mas Ponsjoan, sou molt bona gent !!
Que Déu us agafi confessats!!








TARDA:  MAS MOLLA

EN PRIMÍCIA: "LES NOTES" DE LA PICAPOLLA MOSCATELLA

Venim de pecar del Mas Ponsjoan ...i ara ja veiem que alguna de grossa ens preparen al Mas Molla...
Ja fosquejant el panorama sobre les jardins fa pensar que ens ho passarem bé!




Capvespre al Mas Molla a la Conca del Tinar amb el seu jardí resplendent més que mai!!





Una any més la Núria ens sorpren a tots amb un acte emotiu, un merescut homenatge a totes les famílies pageses de Calonge i en especial als més grans. 
En el vídeo que ens ha preparat parla en Melcior del Molí de les Roques i l'Esperança del Mas Monells que són protagonistes i ens fan unes reflexions que són lliçons de vida per a tots nosaltres. 



Diferents pantalles en el jardí  on podrem gaudir les imatges 

















En Melcior del Molí de les Roques




L'Esperança del Mas Monells









La Núria que canta , ens recita poesia i ens emociona a tots





En David que acompanya aquestes imatges que van passant  de tots els components de  les famílies pageses del nostre poble amb molt bones notes del seu piano...




La Montse que ens convida en nom de tota la família a fer una tast de vi fet amb una varietat de raïm singular: 

La Picapolla Moscatella




Cloenda de l'emotiu acte al Mas Molla...Les tres germanes: la Neus, la Núria i la Montse que ens han fet gaudir d'una gran capvespre, amb concert, música amb  lletres de Lluís Llach, poesia de Salvador Espriu, imatges i moltes emocions ben acompanyats d'una primícia: la Picapolla Moscatella del Mas Molla. 
Altra vi únic que només tenim a Calonge gràcies a tots els protagonistes que hem pogut veure al treball del recull d'imatges. 

Un cop més volem agraïr a totes les famílies que heu participat la vostra ajuda per fer el nostre Cap de setmana del vi de pagès una gran festa!! 
Fins l'any que vé!!









DIUMENGE 20 DE NOVEMBRE DE 2022

CINQUENA TROBADA A LA SUREDA


Un any més en Joan i la Cèlia i tots els seus amics ens preparen una trobada especial a la vinya de la Sureda al bell mig de la Serralada del Jonc a les Gavarres calongines. 

Primer cal pujar decidits, és un trajecte curt ,però fa pujadeta i la fresca del matí ajuda per fer-no fàcil... Ja a mig camí veiem que tindrem un dia fantàstic i ja ens sobra la roba abans d'arribar a lloc!






I just arribar tots a dalt ens trobem els diversos espais preparats per passar la diada aprenent un munt de coses...Una feinada de por el muntage de tot el que heu portat aquí a dalt per gaudir de totes aquestes activitats.


A la Sureda de bon matí ja estava tot preparat





En Joan ben aviat ens va  explicar el projecte de la Sureda com a reservori de totes les varietats de raïm que es trobin a Calonge. Es fa recuperant les vinyes a la muntanya com anteriorment s'havia fet en aquesta zona. Marges de pedra seca que poc a poc s'estan construint amb molt d'esforç aquí a la Serralada del Jonc 





El raïm portat en samals veïmat i guardat per aquesta diada...






Mentrestant el brou de pollastre i verdures  ja va fent xup-xup ...Quin dinar ens espera!!






NO ENS VA FALTAR RES!!
SERVEI DE TAXI 4X4 4L PATROCINAT PER MAS PONSJOAN











Un cop arribats tots ens podem dirigir a qualsevol de les activitats i així podem apendre i ens expliquen diferents coses... 

Aqui la Pili i la Gemma de les "Tremendinas Garrotxa"ens ensenyen a fer l'esperit de vi amb aquest espectacular alambí que de forma tradicional ens destil.larà diferents líquids obtenint alcohols diferents segons la fruita que hagi fermentat...












Al seu costat en Josep Matés ceramista de Fonteta , ens fa una demostració i ens explica com fa un barral. 
Espectacular procediment que ens deixa bocabadats veient com va creixent el barral, com s'uneixen les dues peces , l'acabat superior ,el forat on hi posarem una aixeta i finalment les nances. Ens explica que aquest barral és d'una capacitat d'uns 16 litres ... i que després en la cuita és quan al finalitzar i tapant tot es forma un procés químic que transforma aquesta argila marronosa amb la clàssica terrissa negre.


























El resultat de la bona feina...Uns barrals espectaculars, ara toca portar-los al forn per coure'ls...





I anem altre cop cap a premsar el raïm i fer un bon most que guardarem a les àmfores que ens va fer l'any passat en Josep

Els de Xerracmania ens tenen preparada una rèplica d'una premsa romana...Ens explica inicialment el seu funcionament i després demanarà voluntaries i voluntaris per començar a xafar el raïm i obtenir el primer most...














































I després de tanta feina...un molt bon dinar !!
Molta gent  i amb un temps perfecte per gaudir del dinar amb un magnífic  panorama de la Vall de Calonge i les Gavarres.


En Ramon del Mas Radó fent-nos tota la carn a la brasa...









Dinar espectacular !! El lloc, el dinar, la gent, el vi de pagès  i els brunyols!!





Brou de pollastre i verdures
Torrades amb all i oli o pa amb tomata

Carn a la brasa

Brunyols

Vi novell rosat del Celler de Ca l'Àvia
Garnatxa rossa del Mas Radó
Cafè


I no ens va faltar res de res!! 














Com diu aquell...brutal !!


Gràcies Joan i Cèlia, a tots els vostres amics ajudants, a Xerracmania, a les Tremendinas Garrotxa, a en Josep Matés, a l'ADF i a l´Ajuntament de Calonge Sant Antoni per deixar-nos les taules i les cadires.


L'any que vé... més!!


I GRÀCIES A VOSALTRES PER VENIR!!








































































































































Etiquetes