Èxit de participació al CAP DE SETMANA DEL VI DE PAGÈS DE CALONGE🍷🍷 2025
Divendres 14 de novembre de 2025
"La vil·la romana del Collet i el seu fundus"
El Cap de setmana del vi de pagès va començar divendres a les 20:00 h, a la Sala Major del Castell de Calonge, amb una conferència que va omplir la Sala major del Castell.
Una breu introducció per explicar la feina que anem fent al llarg de l'any la Fundació Remença XXI.
Vàrem destacar el fet que l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha llogat un espai a la zona de la Conca del Tinar, antiga vinya, on en el futur es vol començar una vinya experimental de la mà de la Universitat de Girona per plantar els ceps de varietats úniques de raïm que hem conservat a Calonge i que volem que es conservin per sempre.
Vàrem explicar els actes que s'organitzaven durant dissabte i diumenge i vàrem presentar al ponent el Dr. Josep Burch.
El Dr. Josep Burch és membre de l'equip d'arqueòlegs juntament amb el Dr. Marc Bouzas, la Sra. Elisabet Moner i el Dr. David Vivó responsables de les excavacions a la vil·la romana del Collet de Sant Antoni, la terrisseria del Collet Est i la necròpoli del Collet.
El Dr. Josep Burch, arqueòleg de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona, va oferir una xerrada que va captivar tot el públic assistent. Amb un llenguatge clar i una narrativa propera, el Dr. Josep Burch va desgranar les principals troballes arqueològiques del jaciment, les fases de construcció i la seva funció. Va explicar com imaginen els arqueòlegs, com era el territori agrícola del voltant de la vil·la, gràcies als rigorosos estudis fets seguint tècniques d'identificació dels pòl·lens i de restes vegetals trobades: llavors, fusta, etc. Ho va reproduir amb imatges fetes amb IA de com podia ser aquest territori passant unes imatges d'alzinar, oliveres, camps de cereals i de vinyes que varen meravellar a tothom.
També els objectes trobats a la terrisseria del Collet Est, els estris de cuina i tot allò que allà hi fabricaven: dòlia i àmfores.
Un dels moments de la xerrada que més varen agradar, va ser la presentació de la recreació 3D de la vil·la, que permetia visualitzar el conjunt en tota la seva esplendor.
El ponent també va transportar els assistents al món quotidià de l’època: els cultius, els estris, els animals i la vegetació del voltant, amb especial interès en els aiguamolls i el port del Collet, que arribava fins a la terrisseria, fonamental per a l’activitat comercial de la zona.
Va agradar moltíssim també conèixer que menjaven els nostres avantpassats del Collet i ens va sorprendre que s'arribi a saber amb tant detall els tipus d'aliments que s'han identificat, leș restes de carns d'aviram, perdius, de conills, de cabres i ovelles, de senglar, bou, etc. Igualment, va ser molt sorprenent per nosaltres quan va explicar tots els aliments relacionats amb la pesca i el mar: angules, serrans i julivies, sards, pagells, fins i tot tonyina i tota la gran quantitat de marisc: de musclos, caragols de mar, ostres, etc.
La conferència va ser àmpliament valorada per la claredat, la profunditat i l’interès històric de les troballes que fan avui del nostre Collet un referent arqueològic molt important, gràcies al gran treball i esforç d'aquest equip d'arqueòlegs al llarg dels anys al nostre poble.
Des de la Fundació Remença XXI volem felicitar a tot l'equip de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona I encorajar-los a continuar aquest magnific treball al nostres poble.
Dissabte 15 de novembre de 2025
Matí al Mas Molla
Bon temps arribant a Mas Molla
Dissabte, les activitats es van traslladar als masos de Calonge, amb inici al Mas Molla a les 11:00 h.
La jornada va començar amb un imprevist: l’arqueòleg Dani López, que havia de presentar el llibre: "L’origen de la vinya i el vi a Catalunya", no va poder assistir per motius de salut.
L’organització va reaccionar ràpidament, i en David, patró de la Fundació Remença XXI, va presentar els continguts principals de l’obra, ressaltant la seva rellevància i el possible reconeixement internacional que podria rebre aviat.
Seguidament, en Lluís Molla, president de la Fundació Remença XXI, va explicar l’evolució dels estudis sobre les varietats de raïm de Calonge, valoran els treballs d’ampelografia previs i la recerca desenvolupada amb la Universitat de La Rioja i el treball de la Dra. Francesca Fort de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, que han permès identificar i contextualitzar les varietats locals.
El matí va continuar amb el tast d'un vi fet amb la varietat calongina única al món: la "Picapolla Moscatella", conduït per la Montse Molla, un vi blanc que només es pot degustar a Calonge. Els assistents van quedar fascinats per la seva singularitat, aromes delicades i sabor únic, un veritable tresor del patrimoni vitivinícola local.
Per tancar la sessió del matí, en Dani Martínez, del Celler de Can Roca, va presentar el Vi Piment, un vi especiat recuperat a partir d’estudis històrics, amb notes de canyella i pebre que recorden el vermut però amb una identitat pròpia. La seva explicació sobre la recerca en vins, licors i aiguardents del Celler, així com la possibilitat de tastar el Vi Piment abans que estigui disponible a la carta dels restaurants del Celler de Can Roca, va entusiasmar els participants.
Dissabte 15 de novembre
"Symposium o convivium "
Tarda al Mas Ponsjoan
A la tarda, les activitats es van traslladar al Mas Ponsjoan, on a les 15:30 h va començar el "Symposium o Convivium"
En Martí, la Joana i en Manel van donar la benvinguda als assistents, mentre el sommelier Lluís Sala conduïa un joc de coneixements sobre el món del vi combinat amb una gimcana lúdic-participativa.
Sis parelles van competir en proves diverses, com encertar anyades, tastar i identificar vins i varietats, i superar reptes com tirar encistellar raïm a una copa, fer que un tap de suro quedés dret, córrer amb una pilota de ping-pong fins a una copa, o portar un got sobre el cap sense que caigués.
Les rialles i el bon humor van marcar la jornada, que es va repetir amb una segona ronda de sis parelles, acabant a les 20:00 h amb un ambient de diversió i convivència molt celebrat pels participants.
Diumenge 16 de novembre de 2025
Excursió guiada
La darrera jornada va començar a les 9:00 h a l’aparcament del Collet, amb prop de 150 assistents que es van sumar a la caminada matinal.
En Marc Bouzas, arqueòleg de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona ens va oferir una explicació "in situ" sobre la vil·la romana del Collet, la terrisseria del Collet Est, la Necròpoli, de manera cronològica i detallada.
Tot seguit, en Josep Matés, terrisser de Fonteta, va descriure els processos de construcció dels dolia i les àmfores, els materials emprats, com les feien, utilitats, dimensions i tècniques d’impermeabilització amb pega, captivant els participants.
Un cop finalitzades les explicacions, la caminada va continuar cap al mas S'Arrel, el Mas Falet del Migdia, la Barraca de n'Oller, Puig Ses Forques amb el seu dolmen i el menhir.
Durant tota l'excursió vàrem explicar històries i llegendes.
Abans de sortir del Collet, es va explicar la llegenda de la jove pubilla masovera del Collet i de Sa mà d'es Gegant de Sa Punta i la roca de la Galera, situats on avui hi ha el far de Palamós, una de les poques llegendes de petrificacions a l’Empordà.
La caminada va combinar història, arqueologia, paisatge, llegendes i finalment obsequiant als caminadors i caminadores "finishers" amb un espectacular pica-pica de productes de pagès de Calonge i Sant Antoni, allioli d'en Vicenç de Cal Moreu i diferents vins de pagès del Celler de Can Ton, de Cal Moreu, del Mas Radó, del Mas Ponsjoan i del Mas Molla tancant amb èxit un cap de setmana que va combinar coneixement, patrimoni, vins singulars i diversió, deixant un record inoblidable entre tots els assistents.
L'any que vé ...més!
Gràcies per venir!