dilluns, 18 de novembre de 2013

Visites guiades als masos de Calonge " Les malaties de la vinya i el seu tractament"

El dissabte 16 de novembre vàrem poder assistir a 2 actes organitzats per la Fundació Remença XXI.

Al matí a les 10h  al Mas Ponsjoan de Calonge, en Manel Comas ens va explicar el tractament de les malalties de la vinya, centrant sobretot el tractament del míldiu o mildé que diguem a Calonge. Ens explicà quines són les condicions pel desenvolupament d'aquestes malalties i quins productes s'han utilitzat tradicionalment.
Ens mostrà la pedra blava, el sofre, les ensofradores, les ensulfatadores, els tinells de la vinya, les barraques de vinya i com feien el "caldo bordelès"i després com l'aplicaven a la vinya.
Ens va mostrar totes les eines que s'han utilitzat tradicionalment fins arribar a les darreres màquines que han incorporat avenços importants i faciliten el tractament d'aquestes malalties de la vinya , de les hortalises i dels fruiters.
Tots els assistents varen poder veure com el pagès a Calonge ha lluitat al llarg del temps per tenir la vinya sempre en les millors condicions i així poder arribar collir un raïm de la millor qualitat.
En Manel va fer una demostració pràctica amb els tractors i vàrem poder veure com es ruixa la vinya o els fruiters, per lluitar contra aquestes malatlties.
Finalment  ens va convidar a una visita al celler i al tast de diferents vins de pagès del Mas Ponsjoan de Calonge.


Un tinell de vinya al Mas Ponsjoan de Calonge


 Maquinària antiga pel tractament de la vinya


Tractors amb maquinària més moderna


Exposició de la maquinària pel tractament de la vinya davant del Mas Ponsjoan


 En Manel Comas durant la xerrada de les malalties de la vinya i el tractament
 Explicacions d'en Manel amb les màquines més modernes que disposa avui pel tractament de la vinya i els fruiters
A la tarda va continuar el programa del Cap de setmana del vi de pagès de Calonge amb la visita al Mas Molla on en Lluís Molla i la Montse Molla ens continuaren explicant més coses sobre les malalties de la vinya i com les han tractat tradicionalment. 
Varen centrar la xerrada en la malaltia de l' oïdi , com es va tractar la fil.loxera a Calonge i després en el celler ens explicaren la importància de cuidar bé les bòtes de vi i les "malalties" del celler. 
Interessant xerrada sobre el vinagre, el vi ranci, la influència de la bota en el tast final  del vi, etc,etc. 
I finalment ens oferiren a tots els assistents un tast de diversos vins, olorant el vinagre, diferents vins rancis i finalment tast de jaqué més jove i més envellit apreciant les diferències...
 En Lluís explicant el tractament de les malalties de la vinya, la pedra blava i el sofre A la vinya ens mostra un cep malalt, ben "fumat"i ens explica qué cal fer per a tractar-loExplicacions a la vinya en un tinell antic, on encara es pot veure el color característic del coure a les seves parets interiorsVisita al celler i explicacions de la MontseVinagre, vi ranci, vi jove, vi envellit...i tast... fantàstic !

Etiquetes