dimarts, 14 de maig del 2019

CALONGE, ILLA DE BIODIVERSITAT


El conreu de la vinya a Calonge, al llarg del temps ha convertit aquest municipi en una mena d’illa de la biodiversitat, a la qual , degut a la poca influencia exterior i al cel dels pagesos a preservar les seves varietats locals, ens podem trobar ceps únics que han desaparegut d’altres indrets , la major part motivat per la fil•loxera i d’altres degut a l’arrencada massiva per replantar-los amb varietats mes productives. 

 Amb la idea de posar en valor aquest fet , a finals del 2009 e inici del 2010 la Fundació Remença XXI junt amb la col•laboració de la Universitat de Montpeller va impulsar un projecte per catalogar totes les varietats de ceps que es conreen al municipi e identificar totes aquelles que es consideressin singulars i diferents a les varietats conegudes. Ja en un primer informe , es va evidenciar que hi havien 2 ó 3 varietats que podrien ser úniques. 

Passat aquest temps , amb la insistència i perseverança de la Fundació , aquesta setmana passada , la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de la UdG , junt amb l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i amb la col•laboració nostre , hem posat en marxa de nou aquest projecte que passarà per diferents fases.

Roda de premsa a l'Ajuntament Pedro Balda (Universitat La Rioja) recollint mostres


La primera fase ha estat la de recollir les mostres dels ceps, que en una visita anterior dels tècnics del departament d’enologia de la Universitat de la Rioja, el Dr. Pedro Jose Balda i el catedràtic Fernando Martinez de Toda  junt amb els pagesos propietaris de les vinyes varen identificar com a ceps diferents i únics. Aquesta recollida de mostres , servirà per fer un anàlisi genètic utilitzant la tècnica dels SNPs i complementat amb un estudi de caracterització ampelogràfica.  

Lluis Molla segueix la recollida als seu vinyers Les vinyes de Ca l'Avia també dona mostres per l'anàlisi

Els resultats d’aquests estudis, ens ha de servir per identificar les varietats úniques i desconegudes que encara no han estat catalogades a altres indrets i d’aquesta forma donar a la vinya de Calonge el reconeixement tant merescut i que tant anellen els pagesos de la Fundació Remença XXI.

A la roda de premsa feta per la presentació del projecte als mitjans de comunicació, en Lluis Molla va ressaltar el següent :

    Calonge es caracteritza per el cultiu familiar , per continuar aplicant la tradició del policultiu al camp i per fer la venda directa dels seus productes al propi Mas o als mercats setmanals de les poblacions veïnes , amb tot això , destaca que amb les 140Ha conreades al municipi , no hi ha cap cooperativa. Tant ell com la Fundació que representa creuant que aquestes característiques marquen la diferencia amb altres regions. Un dels trets diferencials dels seu productes pot ser l’aspecte gastronòmic , on segons ens diu, podem trobar matisos a nivell de gustos i aromes que son únics i excepcionals.

Montse Molla comenta amb Pedro Balda la diferencia d'alguns ceps Manel Comas (Mas Ponsjoan) indica la situació dels ceps singulars


Al torn d’en Pedro Balda , ens comenta que a la Rioja ja fa mes de 20 anys que s’estan fent prospeccions per identificar noves varietas , i que tant Portugal , França e Italia tenen declarades unes 600 . Per contra , a Espanya , en un estudi fet al 2009 es van trobar 180 , creient que en breu possiblement es confirmi la quantitat de 300.

Manel Comas intervé també dient que ja al llibre publicat per la Fundació al 2005 , Un Vi Viu , es detallen unes 50 varietats utilitzades al nostre municipi .

Un cop finalitzi aquest projecte , a la Fundació estem valorant diferents possibilitats de col•laboració amb altres ens i Universitats interessades també en participar en aquesta recerca.   

Etiquetes