dimarts, 22 de novembre del 2011

Bona participació a les activitats del Cap de setmana del vi de pagès de Calonge 2011

Divendres 18 de novembre
A la Sala del Castell es va fer la xerrada i demostració de cuina . En Jordi ens va cuinar unes mandonguilles amb gambes i escamarlans , on el vi de pagès era present en els seus ingredients. També ens va ensenyar a fer un flam amb una reducció de vi,  pa de pessic, i torradetes de Santa Teresa amb reducció de vi dolç. 
La Montse ens va explicar l'importancia de conservar tot allò tradicional en el món de la cuina, la importancia dels productes locals a la cuina segons la temporada, la utilització de productes agrícoles de proximitat,  recomanacions per animar a la gent a comprar  a mercat, etc.
Finalment varem menjar-nos els plats cuinats , que agradaren molt a tothom.

   
En Jordi i la Montse
Els escamarlans , les mandonguilles i les gambes...
El flam i la reducció de vi

Les torradetes
El pa de pessic mullat amb vi 


Els assistents a la Sala del Castell


Reportatge a Televisió Costa Brava:


Dissabte 19 de novembre
Jornada de portes obertes als cellers
Durant tot el dia la gent va poder assistir als cellers
Es van fer totes les activitats programades

Al Mas Molla es va fer la xerrada: " 1850-1950 , un segle clau per la viticultura a través de les seves eines"
En Lluís va fer un repàs històric de l'agricultura calongina, fent servir de fil històric les diferents eines que en aquells moments es varen idear per les tasques bàsiques al camp, i en aquest cas a la vinya. Arades, tisores de podar, màquines de ruixar, estris per pesar, premses, tractors,...etc,etc.
 Diferents eines del celler i del mas

 En Lluís donant la xerrada

 La Montse fent la visita guiada al celler



Al migdia a les 13 h, al celler de Can Gabitu de Sant Daniel: visita guiada i tast de vi 

En Josep fent-nos explicacions en seu celler



A la tarda a les 16 h al Mas Ponsjoan : Taller d'empeltada i vista del celler

Reportatge a TV Costa Brava: http://tvcostabrava.xiptv.cat/video/62273/visita-als-cellers-de-calonge?a7eca8862593b770ffa28e0532e39562


 En Manel fent explicacions al taller d'empeltada

 Visita guiada al celler

Tast de brunyols de 3/4 de 12 regats amb garnatxa rossa 

Diumenge 20 de novembre 

Excursió guiada a Sant Daniel i el Balitrà

Diumenge finalment no va ploure i varem fer l'excursió. hi assistiren unes 100 persones i varem anar a caminar tal com estava previst. 

Aquí teniu unes fotos de la sortida:

Reportatge a Televisió Costa Brava: 

 Inici de l'excursió, en David fent explicacions de les llegendes de l'ermita de Sant Daniel 


 Al menhir de Puig ses Forques

 Baixant del Puig Cabrer

 Vistes del pla de Calonge, i de la Badia de Sant Antoni baixant del Puig Cabrer

 El Mas Escapa Vell 

Final d'excursió a Can Gabitu a Sant Daniel on en Josep i la Neus ens varen oferir un tast de vi novell, garnatxa , i sípia amb pèsols. Bon final després de la caminada.

Agraïments a tots els participants i així com totes les persones que han fet que un any més fem aquesta festa del vi de pagès. 
Gràcies Ateneu Popular de Calonge, Toni, Joan, Esther. 
Gràcies a l' Ajuntament de Calonge, i gràcies als propietaris dels masos i de les cases, i als membres de la Fundació Remença XXI.

Recordeu que podeu presentar fotos pel concurs "Arada 2011" fins el dia 27 de novembre!

dijous, 3 de novembre del 2011

CAP DE SETMANA DELVI DE PAGÈS DE CALONGE 2011


Divendres 18
A la Sala de Castell , a les 20,30 h:
XERRADA-DEMOSTRACIÓ DE CUINA I TAST: 
“El vi de pagès a la taula i a la nostra cuina”
A càrrec de Jordi Lineros, cuiner i Montse Molla.
En Jordi ens cuinarà receptes de plats tradicionals on el vi de pagès és el protagonista i mentres cuina ens explicaran les excel·lències dels productes de la nostra terra. 
Al final s’oferirà un tast al públic assistent



DISSABTE 19
Durant tot el dia:


JORNADA DE PORTES OBERTES ALS CELLERS DE LES CASES I MASOS DE LA ZONA D’INTERÈS ETNOLÒGIC DE CALONGE
Per fer la visita truqueu abans per concertar hora:

CLIQUEU SOBRE EL NOM DEL MAS O CASA 
I EL TROBAREU AL GOOGLE MAPS, TAMBÉ AL TRÍPTIC DEL PROGRAMA MÉS AVALL

Mas Molla: (Tf: 972650136) Matí a les 11 h. 
Xerrada: "1850-1950, un segle clau per la viticultura a través de les seves eines", seguit de la visita al celler i tast.

Cal Cavall: (Tf.972651244) Matí i tarda.

Cal Moreu(Tf:972650567) Matí i tarda.

Can Demesio :(Tf:972652382) Matí i tarda.

Can Gabitu (Tf:606828561) A les 13 h.
Obrirem el celler i comentarem amb breus pinzellades els orígens de Sant Daniel. Tast de vi “acompanyat”.

Mas Ponsjoan:(Tf:660109626) A les 16h. 
Visita guiada al celler  i tast de “brunyols de 3/4 de 12”regats amb garnatxa rossa. Taller d’empeltada.

Cal Xec (Tf 972650567) Tarda.

Ca L' Àvia  (Tf:626840362) Tarda.


Can Sandro: (Tf:972650230) Tarda.

Mas Escapa Vell: (Tf:686013694) A partir de les 16,30h.


DIumenge 20
 Matí a les 9 h

Sortida des de l’Ermita de Sant Daniel [clicar] 


EXCURSIÓ  GUIADA  I SAFARI FOTOGRÀFIC:

“PASSEJADA PER SANT DANIEL I EL BALITRÀ”



Recorregut que comença a Sant Daniel, explicarem història sobre Sant Daniel, després anirem cap al dolmen i menhir de Puig ses Forques, pujarem cap a  les vinyes del Balitrà, explicarem coses sobre aquestes vinyes i el seu vi. Ens dirigirem cap al Puig Cabrer, gaudirem dels panorames del pla de Calonge, Sant Antoni i Palamós. Visitarem les trinxeres i refugi del Puig Cabrer. Baixarem i ens dirigirem cap a visitar el Mas Escapa Vell i tornarem a Sant Daniel a la font del Mas Ribot. Qui vulgui podrà pujar a Can Gabitu i fer un tast de vi de pagès al seu celler.

Duració aproximada: 3 h. Recorregut aproximat 7 km

Us animen a portar la càmera de fotos i participeu en el concurs “Arada 2011”,organitzat per la Secció de fotografia de l’Ateneu Popular de Calonge i la Fundació Remença XXI

Porteu l’esmorzar !














   



TRÍPTIC DEL PROGRAMA DEL CAP DE SETMANA DEL VI DE PAGÈS DE CALONGE 2011










dissabte, 15 d’octubre del 2011

LA FUNDACIÓ REMENÇA XXI PARTICIPA UN ANY MÉS A LA FESTA DEL VI NOU DE CALONGE

Un any més l'Ajuntament de Calonge organitza la Festa del Vi nou.

Aquest any 2011 es celebrarà durant els dies 12 i 13 de novembre de 2011.
La nostra Fundació col·labora en les actes i exposicions que es duran a terme aquests 2 dies.


Com cada any serem a la Sala del Castell on exposarem els cartells per donar a conèixer a tot el públic, qui som, què fem i una mica d'història.


En aquesta sala hi farem una petita exposició: "Estris de tapar ampolles". Hi portarem estris que ens cediran diferents particulars que tenen relació amb els taps de suro que tapen les ampolles de vi.

Exposarem i donarem informació dels actes  del "Cap de setmana del vi de pagès 2011" que organitzarem els propers dies 18, 19 i 20 de Novembre de 2011 i que ben aviat us informarem en aquest blog.

A més, hem contactat amb un artesà boter que gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Calonge vindrà a fer un taller-demostració de l'elaboració artesanal d'una bóta de vi. Podreu participar en aquest taller, el dia 13 de novembre a la Plaça de la Doma, el matí de 11 a 14 h i a la tarda de 17 a 19h.

Ben aviat tindreu el nostre programa definitiu!


dilluns, 22 de novembre del 2010

Ja podeu veure el reportatge de l'excursió " Coneguem els molins fariners de Calonge"

Gràcies a tots els assistents als actes organitzats per la Fundació  Remença XXI  en el "III Cap de setmana del Vi de pagès de Calonge"


Volem agraïr a tots els col.laboradors la seva participació

Gràcies a TV Costa Brava podem veure el reportatge de l'excursió del passat diumenge 21 de novembre al la seva web en el programa  "Petjades"


Si voleu veure el reportatge de l'excursió " Coneguem els molins fariners de Calonge":


http://www.xiptv.cat/video/33824/sortida-a-coneixer-els-molins-fariners-de-calonge?a7eca8862593b770ffa28e0532e39562







Si voleu veure els reportatges de la jornada de portes obertes als cellers dels masos i cases de pagès:

http://www.xiptv.cat/video/33825/els-cellers-de-calonge-obren-les-portes?a7eca8862593b770ffa28e0532e39562

dimarts, 9 de novembre del 2010

III CAP DE SETMANA DEL VI DE PAGÈS DE CALONGE

La Fundació Remença XXI organitza el: 

III Cap de setmana del vi de pagès de Calonge, de la Zona d'Interès Etnològic



Els actes tindran lloc durant els dies 20 i 21 de novembre de 2010.
pastedGraphic.pdf

DISSABTE 20


" Jornada de portes obertes als cellers" 
Podreu fer visites a diferents cellers de les Cases i Masos de la Zona d'Interès Etnològic de Calonge, on els seus propietaris us conviden a visitar-los i on podreu conèixer la seva història, com es fa el vi de pagès de la manera tradicional, fer un tast , gaudir de les seves explicacions. etc, etc.
Aquest any les cases i masos que obren les seves portes seran: 


CLIQUEU A SOBRE PER VEURE LINK I EL MAPA

- Ca L' Àvia  (972660667) 
Tarda a partir de les 4

Cal Xec (972650569)
Tarda a partir de les 4

- Can Gabitu a Sant Daniel (972650444) 
Tarda a les 5 .Visita guiada al celler, tast de garnatxa dolça i explicarem coses sobre Sant Daniel 

- Mas Molla (972650136)
Matí a les 12.Visita guiada al celler, poda a la vinya i tast.

-Mas Ponsjoan (660109626)
Tarda a les 4. Visita guiada al celler i tast de "brunyols de 3/4 de 12"regats amb garnatxa rossa

- Mas Radó (972196003)
Tarda a les 4.Visita guiada al celler.

- Mas Escapa Vell (686013694)
Tarda a les 5

- Cal Moreu (972650567)

Cal que hi truqueu i concerteu hora de visita


Exposició de fotografies : "Varietats tradicionals del raïm de Calonge"
A la Festa del vi nou de Calonge, que tindrà lloc els dies 13 i 14 de novembre de 2010 la Fundació Remença XXI  organitza a la Sala del Castell de Calonge una exposició de fotografies.
Es podrà visitar els dies 13, 14  i 20, 21de novembre de 11h a 14 h i de 16h a 20 h.


Membres de la Fundació Remença XXI, organitzaran  el dia 14 a les 13 h , i el dia 20 a les 18,30 h una visita comentada de l'exposició de les fotografies dels raïms i també tindrà lloc un taller demostració d'empelt de varietats de raïm. 
A les 20 h :


Xerrada i Tast de vins: "PAGESIA, l´ALTRE GUST DE LA CULTURA"

a càrrec de Jordi Alcover i Silvia Naranjo, autors de la Guia de Vins de Catalunya
Tast comentat de vins dels pagesos de la Zona d' Interès Etnològic de Calonge




DIUMENGE 21










Excursió guiada: "CONEGUEM ELS MOLINS FARINERS DE CALONGE"


Ens acompanyarà en Joan Rosselló , de Ca l´Àvia


Sortida a les 9 h del matí de la Plaça Sant Nazari  ( Fes clic per link i mapa del lloc)




Recorregut : 8 km  
Recorregut excursió fins al Moli del Mas Ragolta
Alçada mínima 29 m,  alçada màxima 121 m

Visitarem el Moli de Vent , la Font del Mas Blanquet, el Moli del Mas Ragolta, el Moli de Can Pere Feliu, les rescloses i molins del Mas Sala, el Molí d'en Casals, i acabarem a Cal Xec.

Duració 3-4h
Porteu esmorzar !

Porteu les càmeres de fotos!

La secció de fotografia de l'Ateneu Popular de Calonge i la Fundació Remença XXI organitzem el concurs de fotografia " Arada 2010". 


El guanyador serà obsequiat el dia del veredicte amb un lot d'ampolles de vi de pagès de Calonge i es publicarà la fotografia guanyadora en el programa del IV Cap de setmana del vi de pagès 2011.





ORGANITZA: FUNDACIÓ REMENÇA XXI


COL.LABORA:


AJUNTAMENT DE CALONGE
ADF GAVARRES MARÍTIMA
ATENEU POPULAR DE CALONGE
CONSORCI DE LES GAVARRES


dimecres, 28 d’abril del 2010

Èxit de participació a l'excursió de diumenge

Gràcies per la vostra assistència, hem gaudit d'una magnífica passejada per Calonge coneixent millor la nostra història

Algunes fotos 

dijous, 15 d’abril del 2010

Excursió guiada el proper dia 25 d'abril







El proper diumenge 25 d'abril de 2010, organitzem conjuntament amb L' Ateneu Popular de Calonge una sortida guiada que tracta sobre :


     "Les arrels medievals de la pagesia"



Passejada per Calonge, explicant el passat medieval del poble, i visitant la Cellera de Sant Martí, el carrer  del Càcul, el Castell, el carrer de la Barrera, la Casa del Mal Ús, el Camp de Ça Sala, el Mas Oliver, el Camp de la Llebre, el Mas Molla, el Mas Bou i arribarem al Mas Gil.



Explicarem les propietats que tenia en els segles XIV i XV la Pabordia de Juliol de la Seu de Girona, i ens permetrà conèixer els masos que varen pertànyer a la Pabordia i que avui encara es conserven.
Explicarem coses sobre l'edat mitja,  com afectaren a la població les epidèmies, com es va desenvolupar Calonge al voltant de l'esglèsia, els bens del clero, les cases de la Cellera de Sant Martí de Calonge, i visitarem els masos que avui encara es conserven i que varen pertànyer a la Pabordia i  ens explicaran històries els actuals propietaris.

Passejarem primer pel nucli del poble i anirem sortint per la zona de El Pedró, fins arribar al magnífic paratge de la Conca del Tinar. Gaudirem del  paisatge que avui es conserva i que ha arribat als nostres dies gràcies al treball de la pagesia de Calonge al llarg dels segles.

Porteu esmorzar
Duració 3 h aproximadament

Sortida de la Plaça de La Doma

INFORMACIÓ: Plànol de localització:
Anar a la Plaça de la Doma a Calonge


Sortida 9 h matí

divendres, 5 de febrer del 2010

Benvinguts al nostre Bloc ....Estem en construcció...

Disculpeu, ben aviat , trobareu tota la informació de les activitats que organitzem .



Aviat trobareu tota la  informació dels masos i les cases de la Zona D'Interés Etnológic de Calonge i Vall-llobrega, i tot alló que us interessi sobre el  Vi de Pagès de Calonge i Vall-llobrega.

La Fundació Remença XXI treballa per donar a conèixer aquestes cases i masos, oferir visites guiades, donar a conèixer la història de la zona, els productes de la terra, el paisatge , els seus elements patrimonials, etc...

Anirem organitzant excursions guiades obertes a tothom .

dijous, 4 de febrer del 2010

Benvinguts al nostre BLOC



Us dono la benvinguda al nostre bloc, així podrem començar a contactar de forma més àgil

dimecres, 30 de novembre del 2005

UN VI VIU

SI VOLS CONÈIXER MÉS BÉ EL VI DE PAGÈS DE CALONGE I VALL-LLOBREGA , 
ET RECOMANEM QUE LLEGEIXIS AQUEST LLIBRE: 

" Un vi viu"
El vi de pagès de calonge i Vall-llobrega

Autors:
Joan Lluís Alegret
Carles Serra
Josep Maymí

Calonge Novembre de 2005

Aquest llibre té el seu origen en un informe que un grup de pagesos de Calonge va encarregar a l'Àrea d'Antropologia del Departament de Geografia,Història i Història de l' Art de la Universitat de Girona i que va finançar la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya.


La recerca va iniciar-se l'hivern de 1999 i es va desenvolupar durant aproximadament un any i mig.L´observació de camp es va acompanyar d'entrevistes en profunditat a 7 pagesos representatius de les diverses maneres de produir i comercialitzar el vi. El recull d'informació es va completar amb un qüestionari fet a tots els pagesos, que va ser contestat per 29.

La Comissió de Cultura de la Fundació Remença XXI va proposar l'abril de 2005 convertir l'informe en un llibre: "Un vi viu"

Etiquetes